Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Bolesławiec
Jak otworzyć własny bar?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Oczywiście samo pojęcie baru jest pojęciem niezwykle szerokim. Obejmuje ono różne rodzaje lokali gastronomicznych, ale bez względu na dokładne profil naszej działalności, istnieją pewne kwestie związane z formalnościami, wyborem wyposażenia oraz marketingiem, które są do siebie znacznie zbliżone. Na co należy zwrócić uwagę podczas planowania otwarcie własnego baru? Opowiemy o tym w dalszej części naszego tekstu.
Jak otworzyć własny bar?

Czy typ baru ma szczególne znaczenie?

Jeżeli przyjrzymy się dobrze miejscem w naszym mieście, gdzie serwują się jedzenie, z pewnością zauważymy brak sztywnych podziałów w przypadku rodzajów obiektów gastronomicznych. Tak naprawdę dany lokal z powodzeniem może łączyć w sobie kilka różnych typów działalności, dlatego nie ma istotnych cech, które świadczyłyby o jego konkretnym profilu. Oczywiście istnieją cechy, które w sposób szczególny wyróżniają dane miejsca i opowiadają o ich charakterystyce. Dlatego też podczas podjęcia decyzji, o otwarciu własnego lokalu gastronomicznego, warto na początek skupić się na jego profilu.

Różne rodzaje lokali gastronomicznych

Jeżeli chcemy otworzyć bar szybkiej obsługi, niewątpliwie niego kluczowym wyznacznikiem będzie serwowanie jedzenia niemal od ręki. Możemy zdecydować się na szerokie menu, ale dobrym pomysłem będzie ograniczenie również oferowanych potraw. Warto jednak zwrócić uwagę na menu mięsne oraz wegetariańskie. Proste dania będą królowały w tym miejscu.

Popularnym lokalem gastronomicznym jest także bar mleczny, chociaż może kojarzyć się on z minioną epoką. Jak sama nazwa jego wskazuje, tutaj nasze menu powinno być oparte na mleko, nabiale i mące. Z powodzeniem możemy jednak rozszerzyć naszą ofertę.

Oczywiście Istnieją różne rodzaje lokali gastronomicznych, ale na początek zaproponowaliśmy dwa stosunkowo proste rozwiązania. Jeżeli zależy nam na otwarciu większej restauracji, balu z alkoholem lub balu sushi, warto spisać sobie podstawowe elementy, które będą stanowiły wyznacznik takiego miejsca.

Dyspenser do sosów, czyli akcesorium niezbędne

Bez względu na to, czy chcemy prowadzić bar szybkiej obsługi, pizzerię, bardziej zaawansowany lokal gastronomiczny, kluczowe jest to, w nasze miejsca wyposażyć w niezbędne akcesoria. Naturalnie zarówno urządzenia gastronomiczne, jak i wystrój całego lokalu powinien być całkowicie dostosowany do jego charakteru. Jednak planując podstawowe zakupy, warto zwrócić uwagę również na dyspenser do sosów. Akcesorium to bywa trochę zapomniane, ale niewątpliwie jest ono niezwykle przydatne. Dyspenser do sosów w kolorze żółtym posłuszna do przechowywania musztardy, a dyspenser do sosów w kolorze czerwonym będzie w sobie zawierał keczup. Oczywiście dyspenser do sosów może być również przezroczysty lub biały, a wybór konkretnego rozwiązania pozostaje już kwestią całkowicie indywidualną.

Na co należy zwrócić uwagę podczas adaptacji lokalu gastronomicznego?

Jeżeli niekoniecznie posiadamy odpowiednie doświadczenie dotyczące branży gastronomicznej, wiele nas może dostawać. Samo otwarcie danego miejsca nie wystarczy. Oczywiście odpowiednio wcześnie powinniśmy zadbać o skompletowanie niezbędnej dokumentacji, koniecznych pozwoleń, a także przemyśleć całą strategię dotyczącą marketingu i promocji naszego miejsca. Niewątpliwie dobrym rozwiązaniem okaże się marketing internetowy. Istotne jest również to, by w miarę możliwości wybrać widoczne miejsce do ulokowania naszego lokalu gastronomicznego. Bez wątpienia świetnym pomysłem okaże się zwrócenie uwagi na miejsce, gdzie już wcześniej znajdował się obiekt gastronomiczny, gdyż w ten sposób być może uda nam się obniżyć koszty adaptacji. Musimy również pamiętać o tym, by bez względu na profil naszego lokalu gastronomicznego, w pełni dostosować go do wymogów BHP obowiązujących w gastronomii. Koniecznie powinniśmy pamiętać o oddzielnych ścieżkach czystych i brudnych, a także w sposób szczególny zadbać o utrzymanie czystości.

Nazwa i marketing

Wspomnieliśmy już o tym, że ważną rolę będzie odgrywał marketing internetowy, ale szczególnie należy zwrócić uwagę także na nazwę. Powinna być ona prosta i dość łatwa do zapamiętania, dzięki czemu zapadnie w pamięć klientów. Nazwa może również podpowiadać jakiego typu dania będą serwowane w tym miejscu, a także odpowiednio wcześnie warto zadbać o promocję naszego miejsca w mediach społecznościowych. zarówno strona internetowa, jak i profil danego lokalu gastronomicznego powinny zostać utworzone jeszcze przed jego oficjalnym otwarciem. Dzięki temu klienci dowiedzą się, czego mogą się spodziewać i czego oczekiwać. Ponadto również dowiedzą się o istnieniu takiego miejsca jeszcze przed oficjalnym rozpoczęciem działalności.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie bolesławieckiej
Express Bolesławiecki


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Niedziela 19 maja 2024
Imieniny
Celestyny, Iwony, Piotra

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl