Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Bolesławiec
Supermarket na wrzosowisku

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Dojrzewające kiełbasy z jelenia, wędzone karpie, pierogi z grzybami na sposób łemkowski, miody czyste, nieskalane żadną trucizną. I jeszcze kozi twarożek i jajka od kur zielononóżek.

Takie cuda serwują gospodynie z Wrzosowej Krainy. Wystarczy pojechać w okolice Gromadki. Mało kto wie, że wrzosowy miód robiony w okolicach Gromadki jest takim samym dobrem narodowym jak oscypek, wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Jego nazwę i recepturę zgodnie, z którą został wykonany chroni unijne prawo. A po koronkową bieliznę robioną na miarę wcale nie trzeba jechać do Koniakowa, tylko do pani Uli do Różyńca.

Wrzosowa Kraina to tereny położone pomiędzy Gromadką, Przemkowem i Chocianowem. Wrzosowiska, torfowiska i lasy. Nie ma tu przemysłu i daleko do dużych miast. Ludzie postanowili żyć z tego, co daje im natura. We własnych kuchniach przerabiają grzyby, owoce i wszystko to, co dają lasy i pola.

- Nie łatwo było przekonać ludzi, że na co dzień robią coś niezwykłego, coś, co może być atrakcyjne dla turystów i kupujących w Polsce i na całym świecie – mówi Barbara Sulma, prezes Fundacji „Wrzosowa Kraina”, która zajmuje się promocją lokalnych wyrobów i ludowych twórców. - Pani robi pierogi, takie jak robiła jej mama i babcia. Dla niej to nic takiego, a dla turysty z przemysłowej Europy niebo w gębie. Wielu ludzi przekonało się do idei wspólnej promocji widząc swoich sąsiadów w naszych katalogach. Bo skoro czyjś smalec jest wyjątkowy, to dlaczego mój pasztet taki być nie może.

Siłą Wrzosowej Krainy jest jej różnorodność. Mieszkają tu ludzie wywodzacy się z wielu kultur – mówi Barbara Sulma. Fot. Ilona Parejko

Gospodarze szykują dania, robione zgodnie z przepisami przechowywanymi rodzinach z pokolenia na pokolenia. Mieszają się smaki przywiezione przez powojennych repatriantów i przesiedleńców z głębi Polski, Ukrainy, byłej Jugosławii. Za promocję, doradztwo i uczestnictwo w targach i wystawach nie płacą nic. Jedni robią miody, inni dżem z pigwy i jagód, albo borówki z jabłkami. W miodzie topione są orzechy włoskie, albo całe plastry pszczele. Grzybowa gromadka, to słoik marynowanych kurek, maślaków i zielonek. Tajemnicą smaku są przyprawy. Gospodarze robią ziołowe i owocowe nalewki, winne i jabłkowe octy z ziołami. A keselica, to łemkowski żurek z czosnkiem, kminkiem i cebulą. Fundacja utrzymuje się z dotacji, w tym unijnych funduszy dopłacających do lokalnych, ekologicznych przedsięwzięć. Oprócz smakołyków do jedzenia i picia, fundacja odkrywa i promuje ludowych rzeźbiarzy, malarzy, całe gospodarstwa agroturystyczne i panie zielarki. Do „Wrzosowej Krainy” należą samorządy Gromadki, Przemkowa i Chocianowa. - Wynajdujemy i promujemy wszelkie lokalne, tradycyjne produkty – mówi Barbara Sulma. - Każdy może się do nas przyłączyć.

W najbliższą sobotę (25.08.), o godzinie 15, we wsi Borówki obok Gromadki odbędzie się II Święto Wrzosu. Ale od samego rana będzie można oglądać i degustować smakołyki z wrzosowisk. Będą koncerty i rajd rowerowy. Około godziny 20 zagra Wolna Grupa Bukowina. Biletów nie będzie.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie bolesławieckiej
Express Bolesławiecki


Ilona Parejko



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Niedziela 19 maja 2024
Imieniny
Celestyny, Iwony, Piotra

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl